Rätt däck till din ATV

Däck till ATV

 

Börjessons ATV har genom åren sålt och levererat tusentals fyrhjulingar och ibland händer det att kunder frågar oss om däck för ATV. Just däck är något som påverkar egenskaperna för en ATV och nedan svarar vi på de vanligaste frågorna.

 

Vilka olika däcktyper finns det för ATV?

Det finns en rad olika däck för olika underlag. Däck för grusväg, svår terräng, känsligt underlag, lerigt underlag, stenig terräng m. m. Alla däck som Börjessons ATV säljer är konstruerade med fokus på livslängd.

 

Varför är det viktigt att välja rätt däcktyp?

Det viktigaste med att ha rätt däck för rätt underlag är att ska ha ett optimalt grepp för att inte fastna eller förstöra underlaget. Det är också viktigt att tänka på att ha rätt lufttryck i däcken för att maximera däckets greppyta.

 

På vilket sätt påverkar däcken prestandan och säkerhet på en ATV?

Då en 4-hjuling har AWD så vill man ha däck som ger en ökad framkomlighet och som gör att man inte fastnar i en svår terräng. Man bör också tänka på att ett väldigt grovmönstrat däck inte är anpassat för körning på asfalt. Detta har blivit mer aktuellt nu när de flesta ATV:er är Traktor B registrerade och får framföras på allmän väg.

 

På bilar har man sommar- och vinterdäck. Hur skall man tänka när det gäller ATV?

När det gäller vinterkörning så bör man ha ett däck med grovt mönster för god framkomlighet, om det är isigt underlag bör man ha ett lätt dubbat däck eller snökedjor för att få bra grepp.

 

Är det samma gummiblandning på ATV-däck och personbilsdäck?

Då Polaris produkter är skapade för tuff terräng så är även däcken det. Till skillnad mot personbilsdäck så är ATV-däck uppbyggda med fler lager, i de flesta fall 8 lager men i vissa fall upp till 10 lager. Detta för att ge ett extra skydd mot punkteringar

 

I vilket sammanhang är det som viktigast att ha rätt däcktyp på sin ATV?

Om man kör mycket på känsligt underlag som tex gräsmattor så bör man ha ett däck med ett snällare mönster medan man bör ha ett mer grovmönstrat däck vid körning i tuffare terräng. Har man även en tung vagn efter sin ATV så vill man även ha däck med bra fäste och bra dragförmåga.

 

Vad är fördelen med bandsats?

Vid körning i djup snö kan en bandsats monteras på maskinen för att öka framkomligheten. Bandsatsen kan även användas sommartid vid terrängkörning och körning i våtmark då den har en enastående bärighet.

  

Börjessons ATV säljer endast däck och fälg som är anpassade till de kvalitetsmaskiner som vi säljer. För att välja rätt däck till just din ATV så ber vi dig att kontakta vår personal och se vad som finns att välja på.